Cand umbli cu un ciocan in mana, vezi in jur numai cuie

0
504
views

Frica naste monstri, sti aceasta zicala, nu? La fel cand gandurile negre iti acapareaza toata atentia, simti ca absolut nimic nu mai merge cum trebuie in jurul tau. Totul este negru in jurul tau, toata lumea iti vrea raul, si te afunzi in aceasta mocirla pesimista, tot mai adanc, incercand sa-ti ti respiratia in a nu te improsca pe fata.

Opreste-te in a gandi in extreme, viata nu este doar in alb si negru, acesta sau acela, totul sau nimic. Totul sau nimic va elimina celelalte nuante ale vietii, si acest mod de gandire te va duce in extreme, cel mai bine in loc sa spui “Va fi un dezastru” contra “Totul va fi perfect”, poti prelua atitudinea “Ma pot astepta sa fie suisuri si coborasuri, momente bune si momente rele, dar fiecare moment are locul ei”. Nu trebuie sa supra-generalizezi  negativul, permanent evidentiand astectele nefaste care se pot intampla, in acest fel vei avea frica in san in a incerca lucrurile care ti-ar placea dar din acest motiv te vei retine de la ele.

Gandirea negativa te va face sa nu mai poti vedea aspectele pozitive atunci cand ele se intampla. Toate acele intamplari ar trebui as le privesti ca fiind doar temporare, ajutandu-te sa iti minimizezi riscul data viitoare cand vei incerca, ceva din care sa poti invata. Lucrurile pozitive sunt acolo, dar trebuie sa le si observi.

Nu mai exagere cu “cititul mintii”, chiar daca pana atunci nu ti-a raspuns la telefon, asta nu inseamna ca nu te place, sau ca ai fost felicitat doar ca sa te simti tu bine. Daca deja aloci o intelegere negativa asupra unei afirmatii sau eveniment inainte sa se desfasoare iti vaoferi doar “filme in cap”. Pot exista multe motive pentru care esti felicitat fara subantelesuri sau scop anume, sau nu esti pe moment abordat, si restul au o viata, au momente libere sau sunt ocupati.

Nu mai lua asupra ta toate responabilitatile negative. Nu doar tu ai gresit, si persoana langa tine a contribuit la greselile tale, tacit le-a acceptat, si nu a avut curajul sa vina in fata spunand care sunt acestea. Nu te invinovati pentru tot ce se intampla in jurul tau, chiar daca ti-ai dori ca absolut totul sa depinda de tine. Opreste-te in a inventa lucruri negative si sa le si crezi, a avea imaginatie este o putere, dar foloseste-o in mod constructiv, pictand imagini dramatice, nu te va ajuta cu nimic.