Carnavalul Lolelor 2015 Sighisoara

0
658
views

22 februarie 2015 – Ne face o deosebita placere sa va aducem la cunostinta ca vom continua si în 2015 proiectele initiate în 2008 pentru a promova traditia sasesca a fasching-ului în forma sa medievala – specifica unor burg-uri din vechile scaune sasesti din perioada Universitatii Saxone – ca parte a patrimoniului cultural comun. Carnavalul este cunoscut ca o sarbatoare populara cu mascarade, deghizari, petreceri variate, jocuri hazlii si mimice.

În domeniul tipologic Carnavalul de la oras se înscrie si obiceiul lolelor din arealul cuprins în vechiul Scaun sasesc Cincu, respectiv Valea Hartibaciului (Harbachtal – în dialectul sasesc), cat si forme diferite din arealul cuprins între Vaile Tarnavelor (Kokelgebiet – în dialectul sasesc) asa cum este cazul la Saschiz, Valea Viilor sau Bazna.

Astfel, pentru a pastra aceasta traditie ce vine din perioada evului mediu transilvan, duminica, 1 din Faurar, A.M.D. 2015, UrzelnZunft Bukarest – UrzelnZunft Mediasch – UrzelnZunft Schassburg® au ales noul staroste si au început pregatirile pentru fasching (Carnavalul Lolelor®).
Carnavalul Lolelor® se va desfasura în 21 februarie în Centrul Istoric al Mediasului (Casa Schuller, Piata Ferdinand I si Piata Castelului) si în 22 februarie în Citadela Sighisoarei.

Program Carnavalul Lolelor 2015
Schassburg / Sighisoara, 22 februarie

•Casa cu sindrila
12.00 – 12.11 Ceremonia înmanarii lazii de breasla (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru A.M.D. 2015.

12.11 Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele si împartirea gogosilor sasesti – personajele mascate pornesc pe urmatorul traseu: Casa cu sindrila – str. Bastionului – Casa cu Cerb – Turnul Croitorilor – Zidul Cetatii – Turnul Cojocarilor – Turnul Macelarilor – str. Cojocarilor – Scara Acoperita – Casa Cositorarului – Piata Ratustelor – str. Cositorarilor – Liceul JOSEPH HALTRICH – Turnul cu Ceas – Casa Venetiana – str. Cetatii – Primaria Municipiului Sighisoara.

•Casa Cositorarului / Piata Ratustelor
12.30 – 12.45 Prezentarea traditiei sasesti a fasching-ului – specifica unor burg-uri din vechile scaune sasesti din perioada medievala – ca parte a patrimoniului cultural comun
• Primaria
13.00 Încheierea cu intonarea imnului Transilvaniei (Siebenbürgen Land des Segens)
13.11 – 14.00 alungarea spiritelor rele din Citadela Sighisoarei si Piata Cetatii de catre personajele mascate de carnaval

•Casa cu sindrila – Curtea interioara
13.11 Deschidere Targul Breslelor – Targul de mestesuguri vii, ateliere demonstrative cu activitati specifice ale vechilor bresle

• Casa cu Cerb / Centrul Cultural Romano-German
13.30 vernisaj expo masti de carnaval (Liceul JOSEPH HALTRICH – clasa prof. Dan TODEA, clasa prof. Irina GREF)

• Sala SANDER
14.30 teatru de animatie cu papusi BI-BA-BO – reconstituire istorica a Forzug Rosseltanz la Keisd (clasa prof. Irina GREF)
• 15.00 conferinta pe tema istoriei carnavalului în Transilvania (R.M.)

16.00 Concert de muzica medievala cu un repertoriu din creatiile unor autori germani si recital de poezie medievala germana si sonete

18.00 – Îndestularea Lolelor

• Casa Cositorarului / Piata Ratustelor
20.00 Blasius

• Casa cu sindrila / das Everet Haus Kost und Quartier/Logis
22.00 petrecere dansanta de ramas bun

Centrul Cultural PETRE TUTEA

FB_IMG_1424359935717

Previous articleFemeia 2.0
Next articleMircea Diaconu iubeste Sighisoara
SHARE