Concerte Festival Medieval Sighisoara 2014 – Partea 2

0
520
views

Festivalul Sighișoara Medievală a ajuns la cea de-a 22-a ediție. Îndrăgitul eveniment a cărei reputație a trecut granițele țării se va desfășura în perioada 25-27 iulie 2014, potrivit administrației locale. Va prezentam artistii care vor performa pe scenele festivalului.

Lupus Dacus – Arad
Lupus Dacus este o formatie din Arad care interpreteaza muzica medievala cu influente balcanice. Din componenta trupei fac parte Ana Sapcu, Marcel Sapcu, Doru Tebuie, Cristian Sapcu, Beniamin Condoros si Andrei Mot. Liderul formaţiei Lupus Dacus este Marcel Sâpcu, profesor la Liceul de Muzică din Arad.

lupusdacus

Huniadi Cantores – Hunedoara
Infiinţat în decembrie 2006 de către Mircea Goian, grupul urmăreşte să promoveze imaginea Castelului Huniazilor şi să popularizeze legende din istoria locului prin prezentarea de lucrări muzicale din perioada Renaşterii , perioadă În care şi viaţa la castel a avut o strălucire specială . Repertoriul grupului Huniadi Cantores cuprinde lucrări scrise pentru regi , regine , prinţi, dar şi pentru oamenii săraci . întrucât în perioada anilor 1500 la Castelul Huniazilor a trăit şi a cântat Sebestyén TINODI, un menestrel celebru în Transilvania, dar şi în Ungaria , grupul execută şi o lucrare compusă de el după bătălia de la Mohács (1526).

Costumele sunt create de artistul plastic Constantin Zgâmbău după volumul ” Istoria Costumului ” şi sunt cusute în atelierele de croitorie ale unei firme din Hunedoara.

huniadi-cantores

Terra Alba – Buzau

Ducu Berti
Ducu Bertzi (n. 21 septembrie 1955, Sighet) este un cantautor și folkist român.

În paralel cu școala generală, a studiat opt ani chitara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică (lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate).

Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Bertzi descoperind aici muzica poeziei. La primul festival de poezie și muzică de la Sighet (1973), Bertzi a câștigat marele premiu… o valiză. Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.

Până la sfârșitul anului, Ducu Bertzi participa săptămânal la manifestările folk organizate în stagiunea de spectacole a Casei Studenților. Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk. Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu’. Au urmat alte imprimări și aproximativ 1200 de spectacole. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în șlagăre: Și de-ar fi; Floare de colț; M-am îndrăgostit numai de ea; Suflet fără chei; Omul pădurii. A fost invitat în studiourile Televiziunii Române pentru filmarea acestora.

Ducu_Bertzi

 Adrian „Puiu” Ivanițchi
Adrian „Puiu” Ivanițchi (n. 15 septembrie 1947) este un cântăreț de muzică folk și pop din Sighișoara. Absolvent al Facultății de Filologie din Cluj, secția română-italiană. Membru fondator al formației Coral. A fost membru al mai multor formații rock românești celebre din anii ’60, precum Sideral și Sfinx. Colaborator muzical pe teme folk cu Dorin Liviu Zaharia. Fost membru al Cenaclului Flacăra. Membru fondator al cenaclului de muzică și poezie Agora din Sighișoara. Director artistic al centrului interetnic din Sighișoara.

Membru al juriului festivalului folk din Sighișoara.

Puiu Ivanitchi

Ensemble Forfaitz – Croatia
Membrii: Ivan Bilić – flaut Traverso tradițional, fluiere irlandeze, Krunoslav Kobeščak cadru tambur și alte percuție, Hrvoje Sudar – Violina, vioara, Martin Tursic – voce

ensembleforfaitz