Ein feste Burg – memoria fortificațiilor de piatră / Felmer (BV)

0
417
views

Evenimentul este unul caritabil, în beneficiul bisericii evanghelice fortificate din Felmer. Accesul la concert şi la proiecţiile de filme este liber, donaţiile sunt încurajate.
Info donaţii: http://www.renascendis.org/doneaz-.html.
Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea monumentului.
EIN FESTE BURG – memoria fortificațiilor de piatră
Concert-lectură în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer, comuna Şoarş, jud. Braşov (16 km de Făgăraş, 84 km de Râşnov şi Braşov)

Marina Constantinescu – lectură
Melinda Samson – soprană
Peter Kövari (Ungaria) – orgă
Attila Szabó J – violoncel

Eveniment organizat de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, în colaborare cu Asociaţia Renascendis, cu sprijinul Colinele Transilvaniei şi în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, Biserica Evanghelică Sf. Margareta Mediaş și Centrul pentru Educaţie Vizuală şi Antropologică.

Biserica evanghelică fortificată din Felmer este unul din cele mai vechi monumente din Ţara Făgăraşului. Prima fază de construcţie datează încă din sec. XIII, biserica fiind apoi modificată şi extinsă în sec. XV şi XVIII. La fel ca multe biserici-cetăţi ţărăneşti din Transilvania, părăsite după exodul masiv al saşilor de după 1990, a intrat într-o fază avansată de degradare. Din anul 2013, Asociaţia Renascendis a preluat în administrare ansamblul bisericii fortificate rurale din Felmer şi a pus bazele unui parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural săsesc din Ţara Făgăraşului.

Acesta este primul eveniment public organizat în şi pentru biserica evanghelică fortificată din Felmer şi îşi propune să vină în sprijinul demersurilor de recuperare a unui monument istoric de valoare, printr-un concert-lectură în care se vor face auzite creaţii muzicale de Bach, Purcell, Pachelbel, Abel, Haydn, Mozart, Franck, şi versuri/poeme în proză de Ioana Ieronim, din volumul “Triumful paparudei” (Editura Litera, 1992), care vorbesc despre disoluţia comunităţii săseşti şi despre nostalgia copilăriei petrecute în spaţiul multicultural transilvănean.

Orga portabilă este pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Mediaş, mulţumiri Edith H. Toth.