Festivalul Intercultural Sighisoara ProEtnica 2014 editia a XII-a 21 August – 24 August

0
500
views

Anul acesta Festivalul Intercultural Sighisoara – ProEtnica 2014, organizat de Municipiul Sighisoara si Asociatia Centrul Educational Interetnic pentru Tineret (ibz), va avea loc in cetatea Sighisoara in perioada 21 August – 24 August.

Organizatorul principal
Asociatia Centrul Educational Interetnic pentru Tineret (ibz) a fost infiintata in 2000 si a fost sprijinita intre 2000-2003 de Guvernul R.F. Germania, prin Institutul pentru Relatii Externe (ifa) din Stuttgart, in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Incepând cu anul 2003, ibz isi autofinanteaza infrastructura prin propriul hotel pentru tineret -Burg Hostel.

Scopurile asociatiei constau in promovarea diversitatii culturale, dialogului intercultural, interactiunii sociale si convietuirii armonioase a diferitelor comunitati etnice in regiunile României.

Aceste scopuri le realizam prin proiecte culturale si sociale cu metode non-formale si artistice pe plan local, national si international:

Actualmente ibz deruleaza pe plan local 4 proiecte: Radio One – initierea elevilor in radio-jurnalism, teatrul social pentru Non-Discriminare prin metoda teatru forum, cursuri de limba germana si serile culturale de muzica live in Music-Pub-ul asociatiei.

Pe plan national, “ProEtnica – Festivalul Interetnic Sighisoara” reprezinta cea mai importanta manifestare de acest gen din tara. Cele opt editii desfasurate in anii 2001-2008 au confirmat ca ProEtnica a contribuit la intelergerea interculturala depasind granitele Sighisoarei, chiar a României si a perioadei festivalului. In fiecare an, festivalul a reunit sute de reprezentanti ai tuturor etniilor din tara.

Despre festival

De 14 ani încoace, la fiecare sfârşit de vară, Cetatea Sighişoarei devine lăcaşul ce adăposteşte o inestimabilă comoară: bogăţia culturală a comunităţilor etnice din România. Un tezaur ce nu e ferecat cu lacăte şi lanţuri şi nu e ascuns privirii oamenilor. O avuţie la care are acces toată lumea după pofta inimii. O nestemată care an de an îşi sporeşte strălucirea datorită Festivalului Intercultural ProEtnica. Prin intermediul acestei manifestări, cu impact şi amploare tot mai sporită de la an la an, aveţi ocazia să descoperiţi Comoara din inima Cetăţii Sighişoarei şi să vă bucuraţi de ea.

ProEtnica, cea mai mare sărbătoare a dialogului multicultural din România, vă va purta timp de 4 zile printr-un „univers divers” al vieţii sociale, culturale şi spirituale a comunităţilor etnice din România, etalat prin spectacole de muzică, dans, poezie şi teatru, activităţi interactive cu publicul, expoziţii de artă contemporană, lansări de cărţi şi publicaţii, vizionări de filme, bal interetnic, standuri de meşteşugari, expoziţii culinare, dezbateri şi mese rotunde, publicaţii, spectacole intercomunitare.